Mayalı gözleme tarifi öğrenmek isteyenler ve işin inceliklerini merak edenler için bu yazıda denenmiş ve lezzetinden emin olunan, az malzeme ile yapılan bir gözleme tarifi verilmektedir. Bilindiği gibi gözleme İç Anadolu Bölgesinde Konya Kayseri Aksaray gibi kentlerde sıklıkla yapılan gerek kahvaltılarda gerek ara öğünlerde tüketilen bir hamur işidir. Doğru bir biçimde yapıldığı zaman hem doyurucu hem de besleyici özelliği olan bir gıdadır.
Mayalı Gözlemede Kullanılan Malzemeler
Mayalı gözleme tarifi vermeden önce içine konulan malzemeleri yazmak gerekir. Mayalı gözleme tarifi için kullanılana malzemeler:
Hamuru için malzemeler
- 1 tam su bardağı süt
- Alabildiği kadar un
- 1 yemek kaşığı tuz
- 2 buçuk su bardağı su
Ve adını aldığı ürün olan 1 paket maya (istenilir ise 1 yemek kaşığı instant maya da kullanılabilir. Tercih kişilere kalmış durumdadır. Sonuç değişmez)
İçine konulacak malzemeler: Burada da tercih kişilere kalmış durumdadır. Yöresel peynir, kıyma, patates gibi muhtelif türden her türlü içine besin maddesi konulabilir. Bazı yörelerde patlıcanlı olanı, bazı yörelerde şekerli olanı, bazı yörelerde ise çikolatalı olanı bile vardır.
Mayalı Gözleme Yapılışı
Mayalı gözleme tarifi yani yapılışı hakkında bilgi vermek gerekir ise o noktada da şu bilgiler verilebilir: İşin başında maya, tuz ve süt ile birleştirilerek mayalanmaya bırakılır. Bu noktada bir süre mayalanması beklenir. Mayalandığını ilk defa yapacak olanlar için anlamanın en basit yolu kabardığının net bir biçimde görülmesidir. Mayalandığı görülünce üzerine azar azar un ilave edilip, yukarıda belirtilen oranda su katılarak iyice yoğrulur ve yine hamur bir süre dinlenmeye bırakılır.
Hamur dinlenir iken içine konulacak harç hazırlanır. Eğer patates konulacak ise önceden haşlanmalı ve hatta daha iyi bir lezzet elde etmek için hafif tereyağında kırmızı biber, tuz maydanoz ile kavrulması gerekir. Ama sadece haşlanıp de konulabilir. Eğer kıyma konulacak onda da soğan ile bir karışım yapılarak çiğ gözlemenin içine konulabilir ya da yine tereyağında soğan maydanoz ile kavrularak biraz pişirilebilir.
Dinlenen hamur ufak bezeler yapılır. Sonrasında oklava ile açılıp içine hazırlanan iç konularak, ağzı açılmayacak biçimde kapatılır. Eğer evde varsa saçta, yok ise yağsız tavada iki yüzü de iyice kızarana dek pişirilir. Sonrasında ocaktan alınır. Üzerine tereyağı sürerek servis edilir.
Mayalı Gözleme Yapmanın Püf Noktaları
Mayalı gözleme tarifi bilgileri bu şekilde verildikten sonra işin püf noktalarına da değinmek gerekir ise burada kullanılan malzemelerin taze olması son derece önemlidir. Hazırlanan hamur kulak memesi kıvamında olmalıdır. Gerek süt gerek su ılık olmalıdır. İçine ne az ne çok harç konulmalı kararı iyi ayarlanmalıdır. Bunların yanı sıra hamurun da ne aşırı ince ne de aşırı kalın olmamasına dikkat edilmelidir.