Ekmek Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Ekmek Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Ekmek dünya üzerinde başlı başına tüketilen bir besindir. Özellikle Türk halkının vazgeçilmezidir ekmek. Ekmek hakkında bilinmesi gerekenler ise içerik olarak kalori ve karbonhidrat bakımından yüksektir, tok tutucu özelliği vardır. Ekmeğe eklenen bileşikler arasında demir, riboflavin, tiamin ve niasin görülür. Ekmeğin içeriğini ekstra zenginleştirip lif, vitamin, protein ve mineral gibi besinler dahil edildiğinde daha sağlıklı bir besin kaynağına dönüşüyor. Ortadoğu’da genetik yapısı değişmeyen doğal bir antik tahıl mevcuttur anadolu topraklarında bu tahıl içeriği zengin protein değeri yüksek sindirimi rahat olarak bilinir ayrıca vücuttaki toksinlerin atılmasını kolaylaştırır.

Besin değerleri farklı ekmek çeşitleri

Tam buğdaylı tahıl ekmeği zararlı bilinse de aksine faydalı olan birçok özelliği vardır. Diyet programlarında kullanılan bir besin kaynağıdır tam buğdaylı ekmek. Düşük karbonhidrat yüksek protein görülmektedir.

Siyez ekmek zengin içeriğe sahiptir. Siyez buğdayı lif, protein, b vitamini ve folik asit içermektedir. Bu besin içerikleri sayesinde vücutta toksinlerin atılmasına ve sindirimi kolaylaştırmaya  yardımcı olur.

Çavdar ekmeği tüketimi insan vücudunda zararlı bir etki bırakmaz sabah tüketiminde enerji sağladığı görülür. Çavdar ekmeğinde bolca lif, b vitamini, demir gibi besinler yoğunlukla bulunmaktadır.

Arpa-tam tahıl ekmeği doyurucu olarak bilinir. Malt aromalı tadı, arpa ekşi mayası, arpa tanesi gibi besin tadına sahiptir.

Ekmek çeşitleri farklılık gösterebiliyor. Ekmek hakkında bilinmesi gerekenler arasında en önemli konulardan bir tanesi de besin değerleridir. Örneğin b vitaminin siyez ve çavdar ekmeğinde daha fazla görülür. Doyurucu ve uzun süre açlığı yatıştırabilir buna günlük hayatta dikkat edebiliriz. Sporcular, diyetisyenler, uzun vadede tok tutabilen ekmek çeşitlerini tercih ederken besin değerlerine vitamin ve lif kaynaklarını dikkate alırlar.

Bu yüzden ekmek hakkında bilmemiz gerekenler konusundan bir tanesi de besin içeriğidir. Kilo almak isteyen insanlar ise yüksek karbonhidratlı besin içeriğine sahip olan ekmeklere yönelmektedir. Ekmek çeşitleri arasında anadolu bageti, fransız baget, chia tohumlu ekmek, kavılca ve keimkraft gibi ekmeklerde bulunmaktadır. Genelde ekmek sağlıksız tanımlanıyor olsa da  diyetisyen değerlendirmeleriyle ve sundukları programlarda nerdeyse her öğünümüzde tok tutucu özelliğiyle yer alıyor ekmek çeşitleri.

Sofralarımızdan eksik olmayan ekmek karbonhidrat bakımından yüksek besin değerleri bakımından çeşitli ekmeklere göre değişkenlik gösterebiliyor. Ekmekleri uzun süreli bozulmadan buzdolabında saklanabilir. Sıcak ekmeğe dikkat etmemiz gereken konulardan bir tanesi ise soğuduktan sonra naylon torba veya kapaklı bir kapta saklanabilir aksi takdirde küflenme görülebilir buda buharın etkisiyle gerçekleşir. Ekmek hakkında bilinmesi gerekenler arasında ekmeğin dilimlenerek tüketilmesi bayatlamasını geciktiriyor ve alışkanlık olarak düşündüğümüzde ekmek tüketiminin daha aza indirildiği fark ediliyor. Kuruyan veya bayatlayan ekmeklerin çeşitli yemeklerde ve pastalarda kullanılabilir bunları göz önünde bulundurduğumuzda ekmeğin uzun vadeli ve hayatımızda büyük bir yeri olduğunu görülebilir.

× Whatsapp