Glüten son dönemlerde pek çok kişinin sağlık sorunlarına neden olan bir besin maddesidir. Özellikle buğday ve arpa gibi tarım ürünlerinde bolca bulunur. Bağlayıcı ve kabartma özelliği ile ekmeklerin içinde sıklıkla kullanımı yapılır. Ancak sağlık için normal şartlarda bir zarar teşkil etmez. Ama modern çağın hastalıklarından biri olan çölyak hastalığının başlıca sebeplerinden biridir. Bu nedenle çölyak hastalığına sahip olan kişilerin glüten içeren ekmeklerden uzak durması tavsiye edilir. Dolayısı ile glütensiz roll ekmek çeşitlerine olan ilgi her zamankine göre daha fazla artmıştır. Glüten bazı kişilerde başta çocuklarda bağırsak ve sindirim sorunlarına neden olmaktadır. Bu nedenle glüten içermeyen gıdaların tüketilmesi uygun olacaktır.
Glütenin Zararları Nelerdir?
Esasen glüten herkes için zararlıdır demek doğru olmaz. Bu besin maddesi sadece yavaş çalışan bağırsak sistemine sahip olan kişiler için ve yine çölyak hastalığına sahip olan kişiler için zararlıdır. Bu nedenle çölyak hastalığı olan kişiler ve bağırsak sistemi yavaş çalışan kişiler, kesinlikle glüten içeren gıdalardan ve ekmeklerden uzak durması gerekir. Bu nedenle artık pek çok kişi glütensiz roll ekmek kullanımı yapmaktadır. Glüten sadece beyaz ekmeklerde bulunmaz. Bununla beraber hazır gıdalarda katkı maddesi ve bağlacı özelliği nedeni ile kullanımı yapılmaktadır. Eğer çöyak hastalığınız varsa ve yavaş çalışan bir sindirim sistemine sahipseniz, glüten içeren ekmeklerden ve diğer hazır gıdalardan kesinlikle uzak durmanız tavsiye edilir.
Glütensiz Ekmek Nasıl Yapılır?
Glütensiz ekmek yapmak sanıldığı kadar zor değildir. Hem evde kendiniz yapabilir hem de hazır olarak glütensiz roll ekmek satın alabilirsiniz. Eğer çocuklarınızda veya kendinizde çölyak hastalığı varsa ilk olarak glüten içermeyen un arayışına girmeniz gerekir. Çavdar unu tercih edebilirsiniz. Glütensiz ekmek yapmak istediğinizde gerekli malzemeler;
- Glüten içermeyen un,
- Yumurta (bağlayıcı olması için)
- Ilık su,
- Laktozsuz süt,
- Kuru maya,
- Tuz,
- Toz şeker,
Yapılışı
Önce derin bir kabın içine kuru mayayı, şekeri ve ılık suyu ilave ediyoruz. Mayanın bir süre mayalanmasını bekledikten sonra akabinde unu ve diğer malzemeleri yavaş yavaş ilave ediyoruz. Akabinde hamurun mayalanmasını bekliyoruz. Mayalanan hamuru bir kez daha yavaş hareketlerle yoğuruyoruz. Daha sonra emek şekli verip, 200 derece fırında pişirmeye bırakıyoruz. Eğer isterseniz roll ekmekler gibi ufak ufak ta yapabilirsiniz. Bu hem çocukların çok hoşuna gidecektir hem de tek porsiyonlar halinde daha kolay tüketmenize yardımcı olacaktır. Yani glütensiz roll ekmek elde etmek bu kadar kolay olacaktır.