Yöresel Ekmek Lezzetleri

Yöresel ekmek lezzetleri

Ülkemiz her manada olduğu gibi ekmek konusunda da oldukça geniş bir kültüre sahiptir. Bu nedenle her yöremizin kendine ait em çok besleyici hem de oldukça lezzetli farklı ekmek türleri mevcuttur. Kişiler genelde sadece kendi kültürlerine ait olan ekmekleri tanımaktadır. Ancak yeni tatlar tanımak ve yeni besleyici ürünlere yönelmek her zaman daha avantajlı olacaktır. Bu nedenle sizler de yöresel ekmek lezzetleri hakkında bir takım bilgilere sahip olduktan sonra sizler de sofralarınız için yeni ekmek türlerini denemeye başlayabilirsiniz.

 En Sevilen Yöresel Ekmek Çeşitleri

Türkiye’nin her bir yöresi kendine özgü birçok farklı ekmek çeşidi sunmaktadır. İşte Türkiye’nin bazı yöresel ekmek lezzetlerinden bazıları:

  • Pide: Türkiye’nin her tarafında yaygın olarak tüketilen pide, hamurun üzerine pek çok farklı malzeme eklenerek yapılan bir çeşit ekmektir. Etli, peynirli, patatesli gibi çeşitleri bulunur. Ve yöresel ekmek lezzetleri arasında en çok bilinenidir.
  • Simit: özellikle İstanbul’da meşhur olan simit, halk arasında “gevrek” olarak da bilinir. Susamlı hamurun şekillendirilmesiyle elde edilen bu ekmek, genellikle kahvaltılarda tüketilir.
  • Bazlama: yöresel ekmek lezzetleri içinde yer alan bazlama, kayseri yöresine özgü olan bazlama, yapımında kefir kullanılan ve  genellikle sac üzerinde pişirilen bir ekmek çeşididir. İçerisine tereyağı veya peynir eklenebilir.
  • Katmer: Gaziantep’in ünlü lezzetlerinden biri olan katmer, yufka ekmeğinin özel bir şekilde katlanarak hazırlanmasıyla elde edilir. Genellikle kahvaltılarda tüketilen bu ekmek, içerisine kaymak, fıstık veya peynir eklenerek servis edilir.
  • Gözleme: Anadolu’nun çeşitli bölgelerinde tüketilen gözleme, yufka ekmeği üzerine çeşitli iç malzemelerin konulup katlanmasıyla hazırlanan bir ekmek çeşididir. Patates, peynir, ıspanak gibi çeşitli iç harçlar kullanılabilir.
  • Peksimet: İzmir ve çevresinde yaygın olan peksimet, kahvaltılarda sıklıkla tercih edilen bir ekmek çeşididir. Un, tuz ve maya kullanılarak yapılan hamur, uzun ince şekiller verilerek fırında pişirilir.
  • Lavaş: güneydoğu Anadolu bölgesi’ne ait olan lavaş, genellikle kebaplarla birlikte tüketilen ince ve yassı bir ekmek çeşididir. Sac üzerinde pişirilerek hazırlanan lavaş, genellikle dürüm yapımında kullanılır.
  • Cizbiz: Hatay yöresine özgü olan cizbiz, yassı ve hafif kalın bir ekmek çeşididir. Üzerine pek çok farklı malzeme eklenerek tüketilir ve genellikle  kebapların yanında servis edilir.
  • Yöresel ekmek lezzetleri sayılamayacak kadar fazladır. Ancak en sevilenleri ve ülkemizde ne çok tanınanları bu tür ekmeklerdir. Eğer sizler de farklı lezzetlerdeki ekmekleri tercih etmek isterseniz sadece ülkemize ait olan ekmek çeşitlerini değil, dünyaca ünlü ekmek türlerini de kendiniz için tercih edebilirsiniz.

Yöresel ekmek lezzetleri hakkında dikkat çeken bir diğer detay ise tüm bu ekmeklerin, oldukça lezzetli ve besleyici özelliklerde olmasıdır.

× Whatsapp